Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Έφημερίδες! Εφημερίδες!!!!

"Η εφημερίδα των γάτων" του Τζιάνι Ροντάρι αποτελεί αφορμή για την έναρξη του φετινού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τίτλο: "Που λες... Τι νέα;". Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών/ριών με τον έντυπο και ψηφιακό τύπο, με την παραγωγή δημοσιογραφικού λόγου ο οποίος θα αποτυπωθεί σε Μικρά Βιβλία (Φρενέ) και podcast. 

Η εισαγωγή των μαθητών/ριών στο Πρόγραμμα έγινε με το ποίημα του Τζιάνι Ροντάρι "Η εφημερίδα των γάτων". Στόχος ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου, το οποίο είναι πράγματι περιορισμένο (1 διδακτική ώρα). 

Στη συνέχεια (2 διδακτικές ώρες) στην τάξη αξιοποιήθηκαν παλιές εφημερίδες, εθνικές και τοπικές. Στο πλαίσιο του εμπλουτισμού λεξιλογίου, αναφέρθηκαν οι θεματικές ενότητες μιας εφημερίδας, παρατηρήθηκε το στιλ γραφής σε στήλες, συζητήθηκε η ποιότητα του χαρτιού, οι διαφημίσεις που εμπεριέχονται, τα ειδικά ένθετα που, ενδεχομένως, υπάρχουν, κ.ά. 


 Στο τέλος της δεύτερης διδακτικής ώρας οι μαθητές/ριες έλαβαν από ένα Μικρό Βιβλίο (της μεθοδολογίας που εισήγαγε ο Φρενέ) στις σελίδες του οποίου φιλοξενούνταν οι στροφές του παραπάνω ποιήματος του Ροντάρι, με μία στροφή-αγγελία ανά σελίδα. Οι μαθητές/ριες κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν το πρωτοσέλιδο της μικρής αυτής εφημερίδας, να δώσουν τον δικό τους τίτλο και να εικονογραφήσουν κάθε στροφή-αγγελία. 

Κάποι/ες ανταποκρίθηκαν και μάλιστα ικανοποιητικά. Μερικά Μικρά Βιβλία φαίνονται παρακάτω


 Κι ένα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση εξαιτίας της αρτιότητάς του



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: