50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου... Δηλαδή... πότε έγινε αυτή η εξέγερση του Πολυτεχνείου; Κατεβείτε 10 - 10... πενήντα χρόνια... Ναι, για το 1973 θα μιλήσουμε. Σωστά.
Τι είναι όμως το "Πολυτεχνείο";
Κι αφού ανιχνεύτηκαν οι πρότερες γνώσεις... περάσαμε στην ανάλυση της λέξης "Πολυτεχνείο" και στην επεξήγηση του όρου.
"Κι ύστερα κύλησε ο καιρός κι η Ιστορία... πέρασε εύκολα απ' τη μνήμη στην καρδιά."
Η Ιστορία μπορεί και είναι σκόπιμο να γίνει στα μέτρα της εκάστοτε ηλικιακής ομάδας. Συνεπώς εμείς συζητήσαμε για τα γεγονότα με αφορμή το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά και της Ναταλίας Καπατσούλια "Η εξέγερση του Πολυτεχνείου" από τη σειρά "Η πρώτη μου Ιστορία" των εκδόσεων Παπαδόπουλος.
Την Ιστορία δια πένας Μανδηλαρά πλαισίωσαν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που συγκέντρωσαν οι αξιόλογοι συνάδελφοι Γιάννης Σουδίας και Γρηγόρης Ζερβός, στο εξαιρετικό υλικό της Ψηφιακής Τάξης. Παράλληλα είδαμε ότι η εξέγερση των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων ενέπνευσε νεότερους συγγραφείς να μιλήσουν για τα γεγονότα αυτά. Συγκεντρωμένο υλικό βρίσκει κανείς στον πλούσιο σύνδεσμο προς το άρθρο της Πελιώς Παπαδιά.
Τέλος, παρακολουθήσαμε την καταπληκτική ταινία μικρού μήκους του Ιορδάνη Ανανιάδη "12.410 και 1 τριαντάφυλλα".
Χρειάστηκε να διευκρινίσουμε τη διαφορά ιστορικών πηγών και ντοκουμέντων από τα παραμύθια και τις φανταστικές ιστορίες.
Κι έπειτα... εκφραστήκαμε ζωγραφικά όσο ακούγαμε Τα τραγούδια του δρόμου, του Μάνου Λοΐζου και αποσπάσματα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδισμένο από διάφορους ερμηνευτές, όπως από τον εμβληματικό Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Αυτά από το Β2 μας φέτος, 50 χρόνια από εκείνη την αντίσταση των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων, απέναντι στη βία, τον φόβο, τον φασισμό, τη λογοκρισία, τη δικτατορία. Με την ελπίδα πως τίποτα δεν πάει χαμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου