Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ενδιαφέρομαι-Ενεργώ: Αξιολόγηση εργαστηρίου

 

Το εργαστήριο "Ενεργώ ως Πολίτης" του Ιδρύματος Λαμπράκη ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα με τον πιο ευχάριστο τρόπο. 

Την πρώτη διδακτική ώρα, τα δευτερόνια κλήθηκαν να απαντήσουν στο ανοιχτό ερώτημα: "Από το εργαστήριο Ενεργώ ως Πολίτης θυμάμαι..." και στη συνέχεια να συμπληρώσουν τα ακόλουθα δύο ανοιχτά ερωτήματα: "Μου άρεσε περισσότερο..." και "Μου άρεσε λιγότερο...".




Περισσότερο άρεσαν τα αποτυπώματα που μετατράπηκαν σε ζωγραφικό έργο, τα μηνύματα με τα καλά λόγια που ανταλλάξαμε, καθώς και η γειτονιά των παραμυθοηρώων που αναρτήθηκε στον τοίχο και αποτέλεσε έναυσμα για περαιτέρω δραστηριότητες. Υπήρξε, βέβαια, και μία μοναδική αναφορά στα μηνύματα με τα καλά λόγια που ανταλλάξαμε ως λιγότερο ωραία δραστηριότητα. (...)

Λιγότερο άρεσε η επιστολή προς τον δήμαρχο της Πόλης της Φαντασίας για εξασφάλιση επιπλέον υποδομών. (...) Γενικά... λιγότερο άρεσε ό,τι περιείχε προσωπική γραφή.

Εντυπωσιακό ήταν ότι αρκετά δευτερόνια επέμειναν να θυμούνται και να θεωρούν καλύτερο όταν μαθαίναμε για τον σεισμό (τέσσερις μήνες πριν... ...). Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις, ομολογουμένως!

Τη δεύτερη ώρα του εργαστηρίου τα δευτερόνια ασχολήθηκαν με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τη ρομποτική

Στο πλέγμα τοποθετήθηκαν 10 εικόνες που παρέπεμπαν αντίστοιχα σε 10 άρθρα της Σύμβασης. Στη συνέχεια κάθε μαθητής/τρια με τη σειρά τραβούσε από μια στοίβα καρτών τη λεκτική απόδοση ενός άρθρου την οποία εικονογράφηση του οποίου όφειλε να εντοπίσει στο πλέγμα. Στη συνέχεια, όφειλε να προγραμματίσει σωστά το bluebot ώστε εκείνο να κατευθυνθεί σωστά στην εικόνα. 



Χρειάστηκαν μερικές φορές να επαναπρογραμματίσουμε. Αντιληφθήκαμε για άλλη μια φορά ότι, κατά την ώρα της κωδικοποίησης, οφείλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και ήσυχοι, χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα. Αντιληφθήκαμε τη δύναμη των εικόνων και πόσο καταλυτική είναι η σημασία της εικονογράφησης. 

Η ρομποτική με επιδαπέδιο ρομπότ δίνει ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου σκέψης των μαθητών για την επίλυση ενός προβλήματος. Μάλλον δεν πολυπροσπαθούμε να διορθώσουμε κάτι που κάναμε λάθος... Αμέσως επιλέγουμε μια εναλλακτική οδό, χωρίς αυτό να 'ναι κακό, φυσικά.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: