Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Φροντίζω το Περιβάλλον 3. Αλήθεια, τι είναι σεισμός;

Αλήθεια, τι είναι σεισμός; 

Όταν ήταν μικρό παιδί ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, είχε συμβεί στο νησί μας ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Ο δάσκαλός του, τότε, ο γερο-Πατερόπουλος, εξήγησε στους μαθητές του τι ήταν ο σεισμός (σ. 8-9).  

Στις μέρες μας, όταν κάνει σεισμό λέμε: "Ξύπνησε ο Εγκέλαδος!". Ποιος είναι αυτός που ξύπνησε και έκανε τέτοιο σαματά; Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, που είναι αρχαιολόγος, εξηγεί τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για τις περιπτώσεις που ένιωθαν τη γη να τρέμει κάτω απ' τα πόδια τους. 

Όμως δεν ήταν μόνο οι αρχαίοι Έλληνες που προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα με μύθους. Πολλοί λαοί στην αρχαιότητα, πριν αναπτυχθούν οι επιστήμες, προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα που συνέβαιναν και, κάποιες φορές, τους έθεταν σε κίνδυνο. Για ακούστε μερικά παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου να αφηγούνται κάποιους μύθους για τον σεισμό...

Για να δούμε τώρα... τι θυμάστε από όλα αυτά που ακούσατε να σας λένε τα παιδιά; Μπορείτε να ενώσετε ό,τι ταιριάζει; Αν ενώσετε κάτι λάθος, το ζευγάρι δε θα φύγει από την οθόνη, αλλά θα παραμείνει κόκκινο. Πατώντας πάνω στο "σελοτέιπ" εκείνο εξαφανίζεται και τα δύο κομμάτια αποκολλιούνται, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά.

Ποιος μύθος για τον σεισμό σάς άρεσε περισσότερο; Ζωγραφίστε τον σε ένα λευκό χαρτί και προκαλέστε τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σας να μαντέψουν τη χώρα καταγωγής του μύθου. Έπειτα θα αναρτήσουμε τις ζωγραφιές στο e-ράφι σας, στο padlet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: