Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Δράσεις... πολύ πρωινών τύπων

"...Και πέντε ώρες πρωινή ζώνη."

Χμ... και τι θα κάνω, νυχτιάτικα, στο σχολείο;



 

Ε, τι θα κάνεις; Ό,τι ξέρεις. Θα το... ταρακουνήσεις λιγάκι! 


Μια παλιά καρέκλα, ένα ταλαιπωρημένο αρκουδάκι, μερικά βιβλία, μια σειρά φωτάκια, χαρτιά, μολύβια...
 

...είναι ικανά να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ακόμα και όταν η νύστα είναι σε αυξημένα για την ώρα επίπεδα.


Μια βδομάδα μετά, προχθές δηλαδή, έκατσα στην καρέκλα, πήρα αγκαλιά το αρκουδάκι, πέρασα στους ώμους μου τα λαμπάκια και διάβασα μεγαλόφωνα μια ιστορία του Παραμυθά. Η μοναδική μου ακροάτρια έμεινε συγκεντρωμένη και προσεκτική. Τον δεύτερο ακροατή... τον κέρδισα στην πορεία. Έφερε καρέκλα και έκατσε μπροστά μου, στα μισά της ιστορίας. Τελειώνοντας την ανάγνωση της ιστορίας, έφυγα χωρίς να πω λέξη. "Κυρία, θέλουμε κι άλλο, παρακαλώ!" η φωνή της κυρίας Πέλας μας, του φύλακα άγγελου του σχολείου μας. "Ένα παραμύθι την ημέρα.", είπα χαμηλόφωνα χαμογελώντας. 

Παρατήρησα ότι τα παιδιά της Πρωινής Ζώνης φυλλομετρούσαν τα βιβλία εντονότερα μετά την ανάγνωση. Επέστρεψα με μερικές λευκές σελίδες χαρτιού και την παρότρυνση "Μπορείτε να ζωγραφίσετε κάτι από την ιστορία και να το βάλουμε στον τοίχο.". Ζωγράφισαν αετούς, είδα κλεφτά. Δεν άφησαν τις ζωγραφιές τους όμως. 

 

Χθες η ιστορία επαναλήφθηκε. Αυτή τη φορά ο... δεύτερος ακροατής στρώθηκε από την αρχή φέρνοντας κοντά την καρέκλα του. Δραματοποιούσε κιόλας τη νέα ιστορία του Παραμυθά που άκουγε, κάνοντας κινήσεις. Τελειώνοντας την ανάγνωση της ιστορίας, έφυγα χωρίς να πω λέξη."Τέλος. Το κατάλαβα!" άκουσα πίσω μου. Και αυτή τη φορά επέστρεψα με χαρτιά και την προτροπή: "Μπορείτε να ζωγραφίσετε κάτι από την ιστορία και να το βάλουμε στον τοίχο, όπως κάνατε και χθες. Μόνο σήμερα μην τις πάρετε τις ζωγραφιές σας. Θα ήθελα πολύ να τις δω πρώτα!".






 "Μόνο μη δω μαρκαδόρους στα βιβλία ή κατεστραμμένα τα βιβλία με οποιονδήποτε τρόπο. Εντάξει;". 

Επόμενοι στόχοι: Επανατοποθέτηση αντικειμένων στην αρχική τους θέση. Συλλογή των πραγμάτων μας από τον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: