Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Η βαλίτσα ΙΙ

 Ένα μικρό βιβλίο με τόσο μεγάλο μήνυμα δεν μπορεί να χωρέσει "με τίποτα" μέσα σε μία μικρή διδακτική ώρα. Συνεπώς... αφιερώνουμε τον χρόνο που του πρέπει και πάλι... λίγος θα 'ναι.

 
Τα παραπάνω δύο φυλλάδια είναι εμπνευσμένα από το βιβλίο, φυσικά! Το πρώτο αγγίζει το γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας, αφού ζητάει τη μεταφορά του πλάγιου λόγου (εκφώνηση) σε ευθύ (μπαλονάκια), ενώ, ταυτόχρονα, καλλιεργεί κριτική σκέψη και μεταγνωστικές λειτουργίες (Ποιο είδος μπαλονιού είναι κατάλληλο να δηλώσει ομιλία του ήρωα και ποιο για να δηλώσει σκέψη; Σαν τι να είπε το παράξενο ζώο στα άλλα; Σαν τι να σκέφτονταν για εκείνο το παράξενο ζώο τα υπόλοιπα ζώα, βλέποντας τις αντιδράσεις του; Μήπως θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν; Μήπως θα επέμεναν στην αρχική τους καχυποψία; Μήπως το συναισθάνονται; Μήπως μετανιώνουν; Μήπως τίποτα απ' όλα αυτά;...). Παράλληλα επαφίεται του γνωστικού αντικειμένου των Εικαστικών, αφού ζητάει ζωγραφική απόδοση του καινούριου σπιτιού, εμπλουτισμό αλλά και επιχρωματισμό της εικόνας. 

Το δεύτερο φυλλάδιο επαφίεται κυρίως του γνωστικού αντικειμένου των Μαθηματικών με την αξιοποίηση του λαβυρίνθου. Παράλληλα αποτελεί δραστηριότητα γραπτού λόγου, με στόχο την εμπέδωση των συμβάσεων γραπτού λόγου ενός κόμικς (μπαλονάκι σκέψης).




Τα αποτελέσματα του πρώτου φυλλαδίου μπορείτε να τα θαυμάσετε στο padlet μας. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: