Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Έρχονται!

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Τρέχοντας. Το πάμε για μετωπική δηλαδή. Και για να μη μας σοκάρει η σύγκρουση, είπα να ανοίξω διάπλατα μάτια και να το δω ξεκάθαρα: Χριστούγεννα! Και, τι "περίεργο"; Εκείνα που είχαν μέρες τώρα διάπλατα μάτια, άνοιξαν διάπλατα και τις καρδιές! 

"Δε θέλουμε τόσες μέρες διακοπές!" 
"Δε θέλουμε να κλείσει το σχολείο!" 
"Βλέπουμε τους φίλους μας, τη δασκάλα μας, παίζουμε, έχουμε ωραίο πρόγραμμα στο σχολείο!" είπαν.


Ενότητα 12 στη Γλώσσα, είπα με τη σειρά μου. Και η τεχνολογία σύμμαχος, όπως πάντα, έκανε πάλι το θαύμα της. Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή.

"Παιδιά, τι είναι κάλαντα;"... σιγή ιχθύος. "Ε, κάλαντα είναι ευχετικά, εγκωμιαστικά τραγούδια που τα λέμε κυρίως στις μεγάλες θρησκευτικές μας γιορτές: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια, Πάσχα.".

Τι είπες τώρα...;!

Λοιπόν, ας ακούσουμε τα πιο γνωστά κάλαντα των Χριστουγέννων και μετά θα σας βάλω να ακούσετε και τα κρητικά.



"Θα πάρω το βιβλίο μαζί μου και θα τους το τραγουδάω!", είπε με ροζ μαγουλάκια και ενθουσιασμό. 
"Δε χρειάζεται να πάρεις το βιβλίο μαζί σου, θα το βάλω στο μπλογκ και μπορείς να τους το τραγουδάς και με μουσική!"

"Για δείτε κι αυτό, παιδιά!"


"Γιατί κρατάει καλαθάκι το ένα αγόρι; Χμ, όχι, όχι δεν έπαιρναν χρήματα εκείνη την εποχή. Μην ξεχνάτε ότι ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα έχει φιλοτεχνηθεί το 1872! Πάμε να ακούσουμε τα κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων, να εντοπίσετε τα κεράσματα."





Κι επειδή τα ποδαράκια πήραν φωτιά με τον ήχο της λύρας, ρίξαμε κι έναν χορό, έτσι, για να το φχαριστηθούμε. ;)



Κι όταν το κουδούνι χτυπάει για διάλειμμα, μετά από τέτοια ώρα, στην οποία... "Δεν έχουμε κάνει μάθημα"... παρατηρείς με μια ανάσα τι έκανες και βλέπεις ξεκάθαρα

 

Συνεχίζεται. Γιατί, τελικά, είναι ωραίο να "μην κάνεις μάθημα"! Εικαστικές δημιουργίες με την καθοδήγηση της κυρίας Ελένης, της δασκάλας μας των Εικαστικών!




Και για το τέλος; "Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι", του Πέτρου Χατζόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το αγαπημένο μου, του αγαπημένου συγγραφέα!!! Γιατί όταν "Δεν κάνεις μάθημα" οφείλεις να το κάνεις σωστά! ;)



Δεν υπάρχουν σχόλια: