Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Η Ιστορία αλλιώς ή... η Ιστορία έτσι όπως είναι

Ιστορικές πηγές εκτός βιβλίων των εκάστοτε συγγραφικών ομάδων. Ζωντανές ιστορικές γωνιές διάσπαρτες στη χώρα αυτή την πολύπαθη. Ζωντανές και οι προσωπικές αφηγήσεις ηλικιωμένων πια ανθρώπων που αφήνουν την Ιστορία να περάσει μέσα από τα λόγια τους στις επόμενες γενιές. Για να μαθαίνουμε. Και να θυμόμαστε. Και να πράττουμε με συνείδηση για το μέλλον.

Όχι, δεν ήξερα τι υπάρχει στα υπόγεια της Κοραή 4, στην Αθήνα. Διάβασα μόλις σήμερα. Και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Όπως μαζί σας θέλω να μοιραστώ και μια ιστορία της Ελένης Μπετεινάκη, σαν παραμύθι, για την... κοντινή 27η Οκτωβρίου 1943. Κι ένα διήγημα από την εξαιρετική πένα του Νίκου Ψιλάκη, εμπνευσμένο από πραγματικό γεγονός, έτσι, για να μαθαίνουμε από πρώτο χέρι το σθένος των προγόνων μας, γυναικών και ανδρών, νέων και γέρων. Τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη τα έχουμε απαγγείλει και χιλιοτραγουδήσει. Ωστόσο πόσοι ξέρουμε ότι ο Ελύτης πολέμησε στην πρώτη γραμμή του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940; Όσα είδε κι ένιωσε έγιναν στίχοι που του χάρισαν το Νόμπελ το 1979. 



Η Ιστορία μπορεί να βιωθεί με πολλούς τρόπους. Ένας μικρός είναι εκείνος μέσω των σχολικών εγχειριδίων. Ένας καλύτερος είναι μια εκδρομή σε μαρτυρικά χωριά της πατρίδας μας, όπως η Βιάννος ή ο Σοκαράς, ή και πιο κοντά, ως το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, αν αποφασίσουμε να μη φύγουμε καν από τον νομό μας, και, φυσικά, η συνομιλία με παππούδες και γιαγιάδες. Τέτοια ευκαιρία είχαν προημερών οι συμμαθητές μας της Γ' και Δ' τάξης που επισκέφτηκαν το γηροκομείο και η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη και συζητήθηκε πολύ στο σχολείο μας.

Κι αν πάλι αποφασίσετε να μη βγείτε καν από το δωμάτιό σας, μπορείτε να διαβάσετε ό,τι σας αρέσει. Μια δυο προτάσεις είναι κι αυτές. Σίγουρα μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας ή στη βιβλιοθήκη της πόλης μας μπορεί να σας μεταφέρει σε άλλες εποχές και να σας χαρίσει περισσότερες στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας.

Δεν έχει διάβασμα αυτό το τριήμερο. Το ξέρω ότι οι περισσότεροι εκφράσατε την αγανάκτησή σας για το γεγονός ότι "δεν έχει διάβασμα". Εγώ πάλι είμαι πεπεισμένη πως είναι εξαιρετική ευκαιρία για άτυπη μεν, ουσιαστική δε μάθηση. ;)


Δεν υπάρχουν σχόλια: